Нови скандални разкрития изскачат от договорите за магистрала Хемус. Авансови плащания

...
Нови скандални разкрития изскачат от договорите за магистрала Хемус. Авансови плащания
Коментари Харесай

Авансовите плащания по Хемус застраховани в пъти под стойността си |

Нови скандални разкрития изскачат от договорите за автомагистрала " Хемус ".

Авансови заплащания за над 1 милиард лв. не са подплатени с банкови гаранции, а със застрахователни полици за под 20 милиона лв., оповестява, като се базира на документи, получени посредством Закона за достъп до социална информация.

Твърденията на някогашните ръководещи от ГЕРБ отпред с Бойко Борисов, че няма проблем с предплатените заплащания за автомагистрала „ Хемус “, тъй като по тях има издадени банкови гаранции, се разминават с обстоятелствата, оповестява " Сега ". Получените стотици милиони левове задатъци не са обезпечени през банкови гаранции, а посредством застрахователни полици. Това е облекчило финансово получателите на средствата, само че основава риск, в случай че страната реши да си изиска големите суми от застрахователите. Ако задатъците бяха предпазени с банкови гаранции, компаниите следваше да блокират в банки големи парични средства, които страната можеше да получи бързо и безпроблемно/

Почти всички предплатени заплащания – като се изключи договорите с две компании, са обезпечени посредством застрахователна лавица, като самото заплащане е застраховано. Така компаниите са си икономисали пари - при отпуснати предплатено над 1 милиарда лева частните компании са платили застрахователни награди за под 20 млн. лева Ако страната бе поискала банкови гаранции, компаниите трябваше да блокират суми, равни на получените задатъци.

При сключването на контракти със застрахователите е била позволена и централизация – предплатените заплащания са застраховани при две сдружения.

Прегледът на договорите демонстрира и друга специфичност – въпреки да става дума за стотици милиони левове, контрактите сред „ Автомагистрали “ и фирмите-изпълнителки са извънредно къси, от по пет страници, добавя " Сега ". За съпоставяне - двата контракта на държавната „ Автомагистрали “ с АПИ са над 100 страници, извънредно детайлни и влизат в огромни детайлности за стадиите на строителство и отговорността на държавната компания, в това число гаранциите за поддръжка на издигнатото. Така за държавната компания е оставена главната тежест и отговорност, а действителните реализатори са подписали сбити контракти, съдържащи обаче съществена уговорка – предплатено превеждане на пари за прави, за които няма никаква подготвеност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР